Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 15:07 - Според данъчните да пишеш блог се оказа трудова дейност
Автор: 111 Категория: Политика   
Прочетен: 3989 Коментари: 5 Гласове:
3



22 юли 2009, 12:56
image За блоговете и данъците... Или как да пишеш блог се оказа трудова дейност - материал под това заглавие ни бе предоставен от блога на Иво Мирчев. В него са развити следните идеи: Преди 4-5 години блогове имаха само хора, които можеха да създадат собствен сайт. С появата на блог хостингите откриването на личен такъв става с няколко кликвания на клавиатурата. Лесната за боравене среда позволи на огромен брой хора със собствено мнение, но без достатъчно технически познания (или достатъчно свободно време), да създадат свои блогове и да изразят мнението си.

Според статистиките на Blog.bg най-голямата част от 8-те хиляди блогъри са на възраст от 26 до 35 години. Повечето са студенти и висшисти. И докато за създателите на блогове това са предпочитани места в интернет пространството за комуникация и споделяне на идеи, то според българското трудово законодателство, Кодексът за социално осигуряване и изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов това е трудова дейност.

Така излиза от публикуваното писмо с Изх. № 24-34-35/06.04.2009 год. Относно: дължимите осигурителни вноски и данъчното третиране на доходи, придобити от физически лица за реклама в Интернет сайтове, осъществявана от трети лица в системата за въпроси и отговори към Националната агенция за приходите. Това писмо не се отнася пряко за блогърите, но въпреки това провокира много въпроси.

Във връзка с данъчното облагане нещата са сравнително изяснени. Голямата изненада за всички блогъри се оказват осигуровките като непредвиден разход на модерните автори. Днес напълно безплатно всеки може да си направи блог, в който да пише за неща, които го вълнуват. Но излиза, че това удоволствие не е съвсем безплатно.
Накратко ситуацията е следната: Вие сте ученик/студент/висшист и имате възможност напълно безплатно да си направите блог, в който да пишете за неща, от които се вълнувате.

От данъчна гледна точка съществуват следните варианти:

1. Притежавате интернет сайт и сте едноличен търговец. В този случай доходите от реклама са част от търговската дейност. Въпросът тук е: Един личен блог, от който идват приходи от реклама доколко е търговска дейност? Ако го приемем за такава, то ще се облагат доходите след приспадането на разходите по създаването и поддържането на сайта.

2. Притежавате интернет сайт и сте физическо лице, упражняващо свободна професия. В случая данъчните наблягат конкретно на условието сайтът да е свързан с упражняваната професия (например счетоводител – за счетоводни и данъчно-осигурителни въпроси, програмист – за софтуер, програмни езици и т.н.) Данъчните не се интересуват от източника на парите – дали са от трето лице, примерно чрез рекламна агенция, или от Google, или EasyTrader. За инспекторите от НАП тези пари произхождат от професионална дейност. В този случай облагането става върху доходите, които са получени, след приспадането на необходимо присъщите разходи.

3. Вие сте физическо лице, придобило (купило или създало) интернет сайт, който не се поддържа, с поместени рекламни позиции и доходи от тях. В този случай получените доходи се облагат върху цялата сума, без приспадане на никакви разходи. При евентуална проверка или ревизия това са съвпаденията, които ще търсят данъчните.

Едно уточнение - ако на интернет страницата (или блога) няма поместени рекламни позиции, няма постъпили приходи, не се печели, съответно няма и данъци. Това е принципът на облагането на доходите на физическите лица – доходите се облагат, когато постъпят (с условието, че не са еднолични търговци).

От осигурителна гледна точка ситуацията е представена по следния начин: „В случай че няма сключени договори, за целите на осигуряването работата по интернет сайт представлява трудова дейност, която лицата извършват за свой риск и за своя сметка. Такива лица по смисъла на КСО са самоосигуряващите се лица. В това си качество са лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични тьрговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества; регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители.

Как един блогър трябва да тълкува последните редове? Честито, уважаеми блогъри, вие трябва да изпълните следните стъпки, за да изразявате свободно мнението си в личен блог, без да нарушавате българското трудово законодателство:

1. Регистрация като упражняващ свободна професия (например „писател”) в Регистър БУЛСТАТ;

2. Подаване декларация образец Окд-5 в НАП – за започване на упражняване на свободна професия – писателска, журналистическа и т.н., без значение дали се получават доходи от нея.

При осигуровките за данъчните логиката е следната - наличието или липсата на доходи нямат значение. Достатъчното основание е, че се полага труд – пишат се статии в собствен блог. А щом се пишат, значи се влагат трудови ресурси, губи се време, влагат се усилия, дори има и разход на време да популяризира своя сайт. По тази логика писането в интернет форуми, което по аналогичен начин изисква време и усилия може би също трябва да се облага?

При самоосигуряващите се лица – упражняващи свободна професия, работещи съдружници в търговски дружества, които не получават доходи като управители, еднолични търговци и т.н., задължението за авансово осигуряване е уредено от основната им дейност и не представлява проблем, защото се осигуряват.

За работещите на трудов договор, управителите на търговски дружества, както и безработните, учениците и студентите (които са и основната част от блогърите) трябва да започнат да се осигуряват авансово върху доход (дори и неполучен) в размер на 260 лв. Като месечна сума разходът за тези осигуровки е в най-минимален размер – 67.60 лв. месечно (годишно – 811.20 лв.). Като това са задължителните разходи, които трябва да се прибавят към разходите по поддръжка на сайта, доколкото ги има – хостинг, домейн.

Какъв ще бъде резултатът от всичко това? Да приемем, че данъчната администрация ще започне този път съвестно да си гледа работата и обърне внимание на тази разрастваща се група нови писатели. В такъв случай писането под псевдоним ще бъде наложено – за тези, които не разчитат на приходи от сайта си.

Популярните блогъри, които не искат да прекратят споделянето на своето мнение ще започнат да гледат на своята интернет дейност като на нормален бизнес, а не като на развлечение в свободното време. А не трябва ли вместо преследване на блогъри за приблизително 800лв. годишно данъчните да пренасочат усилията си към онази група данъкоплатци, които укриват имущество за милиони?

Автор: Евгения Костадинова
При съставянето на този материал е използвана и информация, публикувана в счетоводния портал www.vedomost.info


Тагове:   Blog,


Гласувай:
3



1. kapricia - Аз пак не разбрах!
22.07.2009 15:14
Аз пак не разбрах поради що ще ми искат пари за нещо, за което аз не взимам такива, ама то данъчните кой ли пък може да ги разбере! Все тая! От сега казвам - стигне ли се до плашане, минавам във виртуална нелегалност!
Поздрави! :о)))
цитирай
2. 111 - току що създаде нов и гениален те...
22.07.2009 15:29
току що създаде нов и гениален термин - "виртуална нелегалност", харесва ми.
цитирай
3. kalbotobg - Извинете ....
22.07.2009 15:46
В описаната категория влизат и много други дейности свързани с нечие хоби, спортуване или дори носенето на тениска с нечия фирмена марка пък било и кристиан диор, символите за марката на някои автомобили, носенето на български пари, като реклама на БНБ и дори надписа на входната врата. Ако се пробута подобна простотия ще станем за смях по целия свят. Не съм юрист но облагането на деиност която не носи приход не съществува никъде освен ако не приемете глобата за облагане. Тогава влиза хартата за правата на човека която ни дава правото свободно да се изразяваме
цитирай
4. kapricia - :о)
22.07.2009 17:16
111 написа:
току що създаде нов и гениален термин - "виртуална нелегалност", харесва ми.

Да вземем да го регистрираме по законите за патента или поне за авторски права, та наистина да спечелим някой лев от висенето в блоговете! :о)))
цитирай
5. krotalka - Дрън, дрън ярина!
22.07.2009 18:08
Така казваше баба ми, като чуеше някаква глупост!

И как ще ме накарат да плащам, като повечето в блога са анонимни? По НИК ли ще ни търсят? Или може би по емейл адрес? Ще вземат на босия цървулите! Въобще, това е поредното недомислие!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 111
Категория: Политика
Прочетен: 80911
Постинги: 25
Коментари: 89
Гласове: 147
Архив